Mascaretes i coronavirus
Les mascaretes quirúrgiques (de material semblant al paper) són folgades i protegeixen en una sola direcció, és a dir, només capturen fluids corporals que surten de qui les porta. Per exemple, són les que s’utilitzen en cirurgia per evitar contaminar al pacient vulnerable que s’està operant. Al contrari de la creença popular, NO estan dissenyades per protegir a l’usuari.
Els respiradors són màscares ajustades que pretenen “segellar” la cara. Les que NO tenen vàlvula ofereixen una protecció adequada en les dues direccions, ja que filtren tant l’aire que entra com el que surt. Són les que, utilitzades correctament, estan dissenyades per protegir també a l’usuari.
A dia d’avui no hi ha evidències disponibles sobre l’eficàcia concreta ni de les mascaretes quirúrgiques, ni dels respiradors, per protegir-se del coronavirus, donada la seva molt recent aparició. L’experiència sembla senyalar, però, que és millor portar màscares quirúrgiques, que no portar res, i són millors els respiradors que les màscares quirúrgiques.
Hi ha diferents estàndards oficials de qualitat aplicables als respiradors, segons l’àrea geogràfica, i en funció de la seva capacitat de filtratge de l’aire respirat. Per prevenir contra la COVID-19 cal que les màscares filtrin al voltant d’un 95% de les partícules de més de 0.3µ de diàmetre, i algunes de les que ho aconsegueixen són les que compleixen les següents normes : la FFP2 a Europa, la N95 a EEUU, la KN95 a Xina, i la DS a Japó. En tot cas cal estar alerta de les falsificacions i del bon segellat i encoixinat al voltant de la cara, i de l’adequada tensió i resistència de les cintes de subjecció.
Les màscares amb vàlvula fan que exhalar l’aire sigui més fàcil i ràpid, i s’hi acumuli menys humitat a dins. Això fa que siguin més còmodes d’utilitzar : no cal tanta força per respirar. No obstant, poden no ser óptimes en entorns en els que es requereix evitar que l’usuari propagui infeccions, com en el cas de prevenir la COVID-19. Si l’usuari està contaminat, la vàlvula permetrà que la seva alè, tos o esternuts, surtin a través de la màscara cap a l’exterior sense filtrar, com a conseqüència de l’obertura de la vàlvula al exhalar.
Hi ha alguns consells important per utilitzar bé aquestes mascaretes.
1. S’ha d’ajustar bé el respirador a la cara.
2. Cal no tocar mai la part davantera del respirador, que atrapa al virus
3. Ser conscient que portar la mascareta no ens ha de donar la (falsa) confiança que podem assumir riscs innecessaris. La distància social és la millor protecció.
Hi ha estudis que demostren que la utilització de respiradors després de 11 díes d’ús intensiu, només redueix la seva capacitat de filtratge en un 1.5%. Per tant, funcionen bé per bastant més d’un dia.
Els virus normalment no viuen més de 3 dies en superfícies tèxtils o plàstiques. Per tant, una bona manera de que es desinfectin les màscares, és deixar-les 3 dies airejant-se. Si en tenim dues, podem anar-les alternant.
També es poden sotmetre durant 10’ al vapor d’un bol amb aigua bullent. O posar durant 30’ en un forn a 70º (no utilitzar el forn de casa).
Si es renten amb aigua, alcohol, o lleixiu, i després s’assequen, es perd molta capacitat de filtratge, i no es recomana.