Tancar
   TROBA LA NOSTRA FARMÀCIA!
Els EUA i Canadà en alerta pels opiacis
21/06/2016

Els EUA i Canadà en alerta pels opiacis


La filtració de l’autòpsia del cantant Prince ha tornat a posar damunt la taula el problema d’addicció als narcòtics de nord-americans i canadencs. S'estima que el 2014 al EUA més de 28.000 persones van morir per sobredosi d’aquestes substàncies, la majoria receptades legalment. Canadà és avui dia el país del món que més opiacis legals consumeix per càpita, amb més de 30 milions de dosis distribuïdes cada any.
Els opiacis són substàncies químiques naturals o sintètiques que actuen enganxant-se als receptors del cervell i del cos i bloquejant la sensació de dolor. Alguns dels més coneguts són la morfina, la codeïna o el fentanil -identificat en l’autòpsia del cantant- i en medicina s’utilitzen com a calmants per a malalts crònics i pacients amb càncer. El consum d’aquestes substàncies en aquests dos països ha crescut tant en els últims 15 anys que els Estats Units han declarat oficialment que n’estan patint una epidèmia. Per això, el departament de Salut va publicar al març una guia per augmentar el control de les prescripcions de narcòtics en malalts sense càncer.
Narcòtics com la morfina s’han utilitzat en medicina des de l’inici del segle XIX però la problemàtica als EUA no va arribar fins als anys noranta, quan es va donar llum verda a prescriure’ls per als malalts amb dolor crònic. El 2012 es van receptar als Estats Units fins a 259 milions de narcòtics. Aquestes xifres, juntament amb estudis científics que demostren que una de cada deu prescripcions d’opiacis sí que pot acabar en addicció, han fet que l’epidèmia sigui inevitable.
Els experts demanen més control en l’accés legal a aquestes substàncies però alerten que el mercat negre no ho posarà fàcil. Fonts policials informen que avui dia Turquia i la Xina produeixen la major part dels opiacis il·legals, mentre que Mèxic en controla la distribució a l’Amèrica del Nord. Fa poques setmanes el diari canadenc The Globe and Mail publicava una investigació en què en denunciava la problemàtica i demostrava que és molt fàcil comprar opiacis il·legals des de casa, ja que n’hi ha de molts tipus.
També parlava sobre això el setmanari d’investigació McLean’s, que fa pocs mesos informava de l’aparició del W-18, un altre opiaci creat l’any 1980 i mai testat en humans que preocupa especialment les autoritats perquè, si el fentanil és considera 100 cops més potent que la morfina, el W-18 podria ser 100 cops més potent que el fentanil. Davant l’alarma social que va generar la descoberta, a principis d’aquest mes l’Agència de Salut del Canadà va catalogar i afegir el W-18 a la llista de drogues il·legals, i des d’ara qualsevol activitat que hi estigui relacionada ja es castiga amb penes judicials.
Més info http://goo.gl/PJmnH9
Enrere